The Tomos 4L page 4 U      Tech

Het Digitale Service Handboek voor TOMOS 4L.

    Nog wat basis kennis van het 2-Takt principe (HIER)

Rijvoorschriften :

Het Starten :

1. De benzinekraan openen(dan wijst het uitstekende gedeelte naar beneden).

2. Bij een koude motor de chokeknop (a) op de carburateur indrukken en eventueel de vlotterknop (d) +/- 6 seconden ingedrukt houden (tot er benzine langs komt zonder belletjes).

3. Kontroleren of de schakelpook wel in standje 'vrij' staat.

4.De gashandle 1/4 opendraaien (naar u toe).

5. Het aantrappedaal (die zonder fietsstand) iets voor het hoogste punt plaatsen, en hierna naar beneden trappen.

6. Als de motor loopt, de gashandle 3/4 naar u toe draaien, zodat de chokeschuif in de carburateur weer open staat.

Schakelen en wegrijden :

Koppelingshandle intrekken en de schakelpook met de voet naar beneden drukken, om in de eerste versnellings stand te schakelen. (Voor de 2e,3e en 4e de pook omhoog brengen). Koppelingshandle langzaam loslaten terwijl u gelijktijdig de gashandle naar u toe draait. Voor de volgende versnellingen herhaalt u deze handelingen. Tijdens het schakelen de gas handle van u afdraaien, de juiste versnelling kiezen naar gelang de snelheid, terwijl u ervoor zorgt dat de motor niet te veel en ook niet te weinig toeren maakt. Gebruik de remmen altijd soepel, te hard remmen brengt behalve slipgevaar ook extra slijtage aan banden en remvoeringen met zich mee.

Motor afzetten :

Schakel(hevel)/pook in vrijstand zetten, kortsluitkontaktknop op de lichtschakelaar indrukken tot de motor stopt en de benzinekraan dichtdraaieen, deze wijst dan naar voren.

Demontage van het voorwiel :

De teller kabel en de stelmoer van de voorremkabel los- en terug draaien. Als de remhevel naar achter wordt gedrukt, kan de nippel en kabel gemakkelijk wegenomen worden. De steekasmoer losdraaien en het boutje welke de steekas op de linker vorkpoot borgt, losdraaien en de as uit de naaf trekken.(naar links!) Nu kunt u het wiel uitnemen.

Als men het geheel weer gaat monteren moet er op gelet worden dat de linkervorkpoot niet tegen de naaf loopt. Dit is te voorkomen door eerst de steekasmoer vast te zetten en pas daarna het borgboutje van de steekas, evt. een paar tikken met een kunststof hamer op de vorkpoot geven om er zeker van te zijn dat de poten spanningsvrij zijn voor ze geborgd worden.

Afstellen van de Koppelingskabel :

Met de stelbout 'a' kan de koppelingskabel op de juiste manier afgesteld worden.

Demontage en montage van het achterwiel :

Achterwiel uithalen is nog nooit zo gemakkelijk geweest!! system TOMOS, kun je gewoon het tandwiel laten zitten. Dus goed hoog op zijn standaard zetten. De achterremkabel van de ankerplaat los maken door de haarspeldveer en de nippel te verwijderen. Dan de spitpen aan de onderzijde van de ankerplaat uit het gaatje halen. (of gewoon de onderste bout van je rechterachterveer los draaien!). De steekasmoer verwijderen samen met de kettingspanner, en de steekas er uit trekken. Let op de Afstandbus! Het achterwiel eerst naar rechts bewegen en dan naar beneden.

Het monteren gaat in omgekeerde volgorde, hier bij niet vergeten de splitpen(nen) en de haarspeldveer te monteren.

Montage van de voetsteunen :

Uw TOMOS 4L kan als extra worden voorzien van twee voetsteunen op de achterbrug.

Er zijn hiervoor door ons speciale voetsteunen op de mark gebracht welke op een simpele wijze in de achtervorkpoten kunnen worden gemonteerd.

Deze voetsteunen zijn uitgerust met een platte en een dikke moer plus sluitring (zie afb.)

De platte moer (a) eerst goed vastdraaien op de voetsteun; hierna de dikke moer (b) handvast tegen de platte moer draaien en de sluitring (c) tegen de dikke moer leggen.

Dan de voetsteun zo diep mogelijk in de achervork draaien en wel zo danig dat de voetsteun rechtstandig omhoog geklapt kan worden.

Als laatste moet u de moer (b) naar de achtervork toe goed vastdraaien.

De achterbrug welke is voorzien van een smeernippel (d), moet tweemaal per jaar worden doorgesmeerd.

Dan nog een keer het stroomschema :(zie ook tech. gegevens pagina)

Terug naar de Tomos 4L onderhouds index

last updated 9-2-99


1999 © PnP-Systems Holland